Tekuće aktualnosti

Info

Stranica na kojoj su objavljene tekuće aktualnosti, zatim hitne upute širem krugu korisnika i sl.

Naslov aktualnosti je link, klikom na njega se otvara i zatvara sadržaj aktualnosti.


Molimo vas da nam na ipos@ipos.hr dojavite sve nejasnoće iz ovih obavijesti kako bismo ih dopunili sa dodatnim objašnjenjima.07.01.2017(zadnja promjena 16.01.2017)

Fiskalizacija novi protokoli u produkcijskom okruženju od 9.1.2017

Citat vijesti sa stranica Porezne uprave od 5.1.2017. "U svrhu održavanja potrebne razine informacijske sigurnosti najavljujemo obveznicima fiskalizacije ukidanje podrške za SSL v3 i TLS v1.0 enkripcijski protokol na CIS-u Porezne uprave. Od dana 09. siječnja 2017.g. na strani CIS-a će biti podržani samo protokoli TLS v1.1 i TLS v1.2."

  fiskalizacija id:0035

Što je potrebno imati za ispravan rad fiskalizacije od 9.1.2017.?

 1. Windows 7 ili noviji (Win 8, 8.1, 10) obzirom da novi protokoli nisu podržani u Windows XP OS-u
 2. Verziju 14.0 programa Ipos knjigovodstvo.
 3. Registriranu komponentu FiskalizacijaDEV.COM ver 3.1 u windowsima
 4. Vezu na internet
 5. Instalirane Fina root certifikate
  • Fina Root CA (FinaRootCA.cer)
  • Fina RDC 2015 (FinaRDCCA2015.cer)
 6. Instaliran Fina Aplikativni fiskalni certifikat obveznika fiskalizacije
 7. Ispravnu verziju Microsoft .NET Frameworka

Generalna provjera da li fiskalizacija radi uvijek se može napraviti u prozoru Postavki grupa Fiskalizacija, potrebno je odabrati tipku Provjeri SVE nakon čega bi svih pet kontrola trebale vratiti ispravan odgovor.

 • Raverus komponenta
 • veza na internet
 • status rada Centralnog informacijskog sustava porezne uprave CIS-a
 • potpisivanje sa aplikativnim certifikatom
 • ispravna verzija .NET Frameworka

Ispravan Windows operativni sistem

Kako zahtijevane sigurnosne protokole TLS 1.1 i TLS 1.2 od strane Porezne uprave nije moguće osigurati na Windows XP operativnom sistemu to automatski znači da se na Win XP-u neće moći provoditi fiskalizacija.

Postoje na tržištu neka rješenja koja nekim dodatnim trikovima i mogu to omogućiti na XP-u, ali taj OS ionako više nije podržan od strane Microsofta što se tiče novih sigurnosnih dodataka i sl. pa savjetujemo da zaobiđete ta rješenja i prijeđete na noviji OS tj. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 ili najbolje na Windows 10.

Verzija 14.0 programa Ipos knjigovodstvo

Verzija je dostupna od 21.11.2016.

Link na detaljnu uputu u vezi fiskalizacije

Registracija FiskalizacijaDEV.COM 3.1

Kod registracije/deregistracije progam će prvo pokušati obrisati stare datoteke (od podverzije 14.0.8), ako ne uspije tada će vam program javiti da sami ručno obrišite datoteke FiskalizacijeDEV.COM, točnije cijeli direktorij c:\FiskalizacijaDEV i tek onda ćete moći napraviti registraciju novih komponenti.

Potrebno je u programu Ipos knjigovodstvo u prozoru Tipka Postavke > Fiskalizacija postavke  preko tipke Registriraj registrirati novu verzju 3.1

Registraciju COM komponente morate izvršiti za svako računalo na kojem se pokreće program, dakle na svakoj stanici. Da bi se mogla izvršiti registracija potrebno je da se na to računalo logirate sa Administratorskim ovlastima jer se kod COM registracije mijenjaju podaci u Registriu računala.

Kao rezervnu varijantu možete mišem odabrati tipku Registriraj držeći na tastaturi tipku CTRL, tada će se otvoriti Windows Explorer u direktoriju c:\FiskalizacijaDEV u kojem možete ručno pokrenuti register.bat datoteku, ali to napravite tako da kliknete desnim klikom miša na nju i u opcijama menia odaberite "Run as Administrator".

Sadržaj datoteke register.bat treba biti:

c:
cd \Windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319
regasm c:\FiskalizacijaDEV\raverus.fiskalizacijaDev.Com.dll /codebase
pause

Nakon odabira tipke Registriraj ili Deregistriraj prije provjere stanja registracije je potrebno izaći iz programa i ponovo ući.

Ako nakon provjere dobivate sljedeću poruku: Stanje CIS servisa se ne može provjeriti ! The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel, i nije prošla 3. provjera Provjeri CIS tada vjerojatno na konkretnom račununalu gdje ne radi fiskalizacija nemate ispravno instaliranu FiskalizacijaDEV.COM Raverus komponentu.

Ako vam i dalje ne prolazi Provjera CIS-a sa porukom: Stanje CIS servisa se ne može provjeriti ! Sistemska poruka (Tfm0000601Postavke:The requested security protocol is not supported) instalirajte na računalu Microsoft .NET Framework 4.6.2 to će riješiti problem. Možete ga skinuti sa linka <

Dodatno provjerite u Internet Exploreru da li su uključeni TLS 1.1 i TLS 1.2 protokoli.

Novi Fina Root certifikati

Ako vam se javlja sljedeća greška The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel npr. kada u postavkama radite provjeru rada CIS-a, a zbog nedostatka root certifikata na tom računalu nije moguće uspostaviti komunikaciju sa APIS-it.

Vjerojatno vam nedostaje Fina Root certifikat na računalu, uz naravno vaš Aplikativni certifikat.

Drugi razlog greške može biti ako je postavka "Određivanje režima rada fiskalizacije (Testni/Produkcijski)" postavljena na Testni režim rada. Ako ste upotrijebili produkcijski Finin certifikat, kao što jeste, onda za njega morate postaviti i Produkcijski režim rada, vrijedi i obratno.

Novi Fina Root Produkcijski Certifikati

 • Fina Root CA (FinaRootCA.cer)
 • Fina RDC 2015 (FinaRDCCA2015.cer)

Novi Fina Root Demo Certifikati

 • Fina Demo Root CA (demo2014_root_ca.cer)
 • Fina Demo CA 2014 (demo2014_sub_ca.cer)
Instalacija root certifikata Fine

Ovaj certifikat je obavezan na svakom računalu radi uspostavljanja sigurnosne komunikacije sa Poreznom upravom. Nakon što ste dobili certifikat u datoteka.cert osim procedure za instalaciju koju ste dobili od Fine možete u slučaju potrebe probati i sljedeću:

 • u Start meniu odaberite Run opciju i kao naziv programa upišite MMC
 • u novootvorenom prozoru kliknite u meniu File>Add/Remove Snap in ...
 • u dijelu Available snap-ins odaberite Cefiticates pa tipku Add
 • odaberite Computer account
 • local computer pa Finish
 • ok
 • ispod Cefiticates (Local Computer) preko trokutića otvorite dodatne opcije i odaberite desnim klikom miša Trusted Root Certification Authorities>All tasks>Import
 • Next
 • preko tipke Browse pronađite vašu datoteku *.cert od fine, Next
 • označite Place all certifcates in the following store, Next
 • Finish, zatvorite sve

Ispravna verzija Microsoft .NET Frameworka

Određene verzije .NET Frameworka dolaze sa pojedinom verzijom Windowsa, za ispravan rad komponente FiskalizaicjaDEV.COM je potrebno minimalno verzija 4.5 .NET Frameworka, ali je kod nekih korisnika primjećeno da je fiskalizacija proradila tek kod dodatne instalacije novije verzije .NET Frameworka pa preporučamo da instalirate što je moguće noviju verziju. Isto tako nije moguće sve verzije .NET Frameworka instalirati na sve verzije Windowsa pa za vašu verziju Windowsa možete pogledati koja je moguća najviša verzija.

 • .NET Framework 4.5 dolazi sa Win 8, a može se instalirati na Win 7 i Vista
 • .NET Framework 4.5.1 dolazi sa Win 8.1, a može se instalirati na Win 8, 7 i Vista
 • .NET Framework 4.5.2 može se instalirati na Win 8.1, 8, 7 i Vista
 • .NET Framework 4.6 dolazi sa Win 10, a može se instalirati na Win 8.1, 8, 7 i Vista
 • .NET Framework 4.6.1 dolazi sa Win 10 November Update, a može se instalirati na Win 10, 8.1, 8, 7
 • .NET Framework 4.6.2 dolazi sa Win 10 Anniversary Update, a može se instalirati na Win 8.1 i 7
U programu Ipos knjigovodstvo u Postavkama grupa fiskalizacija postoji kontrola koja može provjeriti koju točno verziju imate na tom računalu od ver 4.5 do 4.6.2.

Microsoft .NET Framework možete skinuti sa linka MS .NET Framework