Tekuće aktualnosti

Info

Stranica na kojoj su objavljene tekuće aktualnosti, zatim hitne upute širem krugu korisnika i sl.

Naslov aktualnosti je link, klikom na njega se otvara i zatvara sadržaj aktualnosti.


Molimo vas da nam na ipos@ipos.hr dojavite sve nejasnoće iz ovih obavijesti kako bismo ih dopunili sa dodatnim objašnjenjima.



24.04.2017

Program knjigovodstvo.exe i antivirusni programi

U zadnje vrijeme je određeni broj korisnika prijavljivao problem da im antivirusni program (AVG, AVAST) blokira pokretanje programa knjigovodstvo.exe zbog upozorenja da program sadrži virus.

  virusi, AVG i AVAST antivirus id:0042

Antivirusni programi kao što su AVG, AVAST i sl. znaju ponekad upozoravati na stvari koje djeluju kao virus, a ne kao stvarni poznati virus, takva vrsta heurističkih upozorenja može biti lažno pozitivna.

AVG AntiVirus je program koji koristi Heuristics i druge neprecizne algoritme kako bi utvrdio koji programi su zlonamjerni.

Antivirusni programeri upotrebljavaju strategiju Enumerating Badness za prepoznavanje zlonamjernog softvera u svijetu i to je pogrešan pristup problemu otkrivanja zlonamjernog softvera jer vrlo često daje lažno pozitivne rezultate.

Naravno da nitko ne može biti ravnodušan kada mu antivirusni program, kojeg koristi i vjeruje mu godinama, prijavljuje virus u programu. Korisnik u svakom antivirusnom programu može isključiti (exclude) skeniranje određene datoteke-programa, ili cijelog direktorija, ali što ako je možda datoteka stvarno zaražena virusom jer svi smo konstantno spojeni na internet sa kojeg vrebaju svakakve opasnosti.

Isto tako ako ste za datoteku knjigovodstvo.exe podverzije 14.0.8 antivirusnom programu naložili da je ispravna i da je više ne provjerava, kada skinete novu podverziju 14.0.9 to je potpuno nova datoteka, iako se isto zove knjigovodstvo.exe, i u tom slučaju bi je antivirusni program opet mogao prijavljivati kao zaraženu virusom.

Savjet je zatražiti dodatno mišljenje o navodno zaraženoj datoteci, ili još bolje zatražiti 50 drugih nezavisnih mišljenja.

Kako? Idite na web stranicu https://www.virustotal.com, tamo možete besplatno upload-ati spornu datoteku knjigovodstvo.exe i analizirat će je oko 50 različitih antivirusnih programa.


Ako većina njih smatra da je u pitanju virus, tada je AVG ispravno detektirao. Ali, ako samo nekoliko antivirusnih programa smatra da se radi o virusu, a ostali da nema virusa, onda je vjerojatnije i da je AVG lažno pozitivno detektirao da se radi o virusu.

Ovdje dajemo prikaz rezultata online skeniranja "navodno" od strane AVG-a zaražene datoteke knjigovodstvo.exe gdje se vidi da od 60 različitih renomiranih antivirusnih programa samo 2 daju pozitivan rezultat, vjerojatnije je da je datoteka ispravna


https://www.virustotal.com


Još jedna online antivirusna web stranica koja koristi više antivirusnih alata

https://virusscan.jotti.org