Tekuće aktualnosti

Info

Stranica na kojoj su objavljene tekuće aktualnosti, zatim hitne upute širem krugu korisnika i sl.

Naslov aktualnosti je link, klikom na njega se otvara i zatvara sadržaj aktualnosti.


Molimo vas da nam na ipos@ipos.hr dojavite sve nejasnoće iz ovih obavijesti kako bismo ih dopunili sa dodatnim objašnjenjima.08.07.2022

O verzijama, podverzijama i nadogradnjama programa Ipos knjigovodstvo

Osvrt na učestalosti verzija i podverzija programa Ipos nekad i sada, razlike verzija i podverzija, informacije o nadogradnjama.

  verzije, nadogradnje, free id:0060

O verzijama

Program Ipos knjigovodstvo kod označavanja verzija koristi 4 broja X.Y.Z.N koje se obično zovu major.minor.release.build. Svaki proizvođač software-a može odlučiti na koji način će označavati svoj proizvod.

Npr. u verziji programa Ipos 18.0.5.2204 značenja su: 18.0 verzija - 5 podverzija - 2204 oznaka godine i mjeseca izlaska verzije (odnedavno)

Dakle prva dva broja X.Y označavaju verziju, treći broj Z je oznaka podverzije verzije, a N je samo informativno godina i mjesec i zato se taj broj obično izostavlja u informacijama, ali ako pogledate Properties programa knjigovodstvo.exe vidjet ćete da postoji i taj četvrti broj.

Bitno je da se kod izlaska svake nove verzije X.Y starija verzija (npr. 17.1) mora nadograditi programom za nadogradnju iz razloga što se radi o većim promjenama.

Kod izlaska podverzije mijenja se treći broj npr. 18.0.1, 18.0.2 itd. Ako imate osnovnu verziju 18.0 za instalaciju svake podverzije je dovoljno samo kopirati osnovni program knjigovodstvo.exe umjesto postojećeg. U nekim iznimnim situacijama je potrebno napraviti i neke dodatne radnje npr. staviti novu verziju NexusDb servera i sl.

Uvijek provjerite da li imate za određenu verziju X.Y (npr. 18.0) zadnju podverziju x.y.Z (npr. 18.0.3, 18.0.4 itd.) koja se nalazi na istoj stranici http://www.ipos.hr/PagesUser/DownloadUser.aspx gdje i datoteka za nadogradnju. Za podverziju nema instalacije samo se zamijeni datoteka knjigovodstvo.exe.
(Datoteka je komprimirana i nakon skidanja se zove npr. Knjigovodstvo_18.0.4.zip, potrebno ju je raspakirati u originalnu datoteku knjigovodstvo.exe koju ćete samo kopirati na mjesto postojeće u direktorij Ipos knjigovodstvo, nema nikakave dodatne instalacije, otključavanja i sl.)

U verzijama 17.1 (Delphi 10.4), 18.0 (Delphi 11) i sl. prvi broj označava da je program napravljen sa drugom verzijom razvojnog alata Delphi tj. veću promjenu, dok ako je razlika samo u drugom broju znači da su obje verzije napravljene sa istom verzijom Delphi alata, ali opet je promjena takva da je potrebna klasična nadogradnja, update.

Učestalost verzija

Korisnici koji već duže vrijeme rade u Iposu će primjetiti da su nekad (2003.-2012.) osnovne verzije programa X.Y izlazile češće, u prosjeku 4 verzije u godini, dok unatrak nekoliko godina osnovne verzije izlaze 1 do 2 godišnje.
Današnji windowsi, antivirusi, firewalli su postali kompleksniji i kod klasične nadogradnje često treba malo više znanja od običnog pokretanja nadogradnje te smo odlučili smanjiti broj osnovnih nadogradnji kako bismo olakšali rad korisnicima.

Broj promjena i dodataka u programu se nije smanjio, ali smo dobar dio između dvije osnovne verzije ubacili u podverzije koje se vrlo jednostavno implementiraju ubacivanjem novog knjigovodstvo.exe programa. Čak smo u nekim situacijama gdje je to bilo moguće i dodavanje novih polja u bazu napravili kroz podverzije.

Cijene nadogradnji

Što se tiče cijena nadogradnji za korisnika, na njih ta učestalost ne utječe jer je cijena godišnje nadogradnje uvijek 12% od vrijednosti korisnikovog programa, pomnožena sa brojem godina razlike od korisnikove verzije do verzije koju kupuje.

Zato uvijek kažemo da je isplativije tokom 5 godina kupiti svaku godinu nadogradnju, nego kupiti jednu nadogradnju u 5 godina. U prvoj varijanti korisnik uvijek ima sve tekuće promjene, a u drugoj 5 godina ne koristi prednosti tekućih promjena, a na kraju plaća istu cijenu jer će se kad tad dogoditi neka obavezna zakonska promjena zbog koje će trebati nadograditi program.

Može se dogoditi situacija da zbog izvanrednih okolnosti u jednoj godini izađu dvije (ili više) verzija sa neophodnim zakonskim izmjenama, tom slučaju korisnik plaća npr. 2 x cijenu godišnje nadogradnje jer je 12% vrijednosti programa minimalna cijena.

Dodatna prednost je i to što korisnici tekuće verzije programa imaju potpuni pristup bazi znanja na webu dok drugi korisnici imaju pristup redovnim uputama-helpu i ograničenom dijelu baze znanja.

Svi koji žele koristiti program u ozbiljnom poslovanju, zbog učestalih propisa su primorani kad tad uhvatiti korak sa promjenama, a najpovoljnija varijanta za to je korištenje Pretplata na nadogradnje.
Isto tako je financijski lakše plaćati tokom vremena manje iznose mjesečnih cijena nego nakon nekoliko godina odjednom veći iznos.

Zašto se mora plaćati cijena nadogradnji više godina unatrag?

Kod određivanja cijena za nadogradnju programa moguće su bile dvije varijante, jedna je bila da se određuje cijena za svaku promjenu u programu kojih trenutno ima 2288 (popis svih na linku https://ipos.hr/promjene). Ovo bi bilo dosta komplicirano za ovako veliki broj promjena i dodataka.

Druga varijanta je da se odredi cijena za sve promjene u nekom kalendarskom razdoblju. Kako cijena ne može biti ista za nekoga tko ima vrijednost programa 1.000 kn ili 30.000 kn ta je cijena određena u postotku kao 12% godišnje.
Podloga za to je neko uobičajeno vrijeme amortizacije nematerijalne dugotrajne imovine, u ovom slučaju je pretpostavljeno vrijeme cca 8,3 godine. Kada korisnik ima verziju stariju od 8,3 godine cijena nadogradnje je izjednačena sa cijenom samog programa i ne može biti veća od toga.

Dakle, cijena nadogradnje je cijena svih promjena koje se odnose na module koje korisnik posjeduje. Da bi iznos koštanja nadogradnje bio jasniji ta cijena nije izražena u jednom apsolutnom iznosu nego je podijeljena po godinama.

Primjer: Vrijednost programa po tekućem cjeniku 5.000 kn
Korisnik posjeduje verziju koja je više od dvije godine starija od tekuće verzije
5.000 kn x 12% = 600 kn cijena jednogodišnje nadogradnje
600 kn x 3 godine = 1.800 kn cijena ukupne nadogradnje

Dakle u toj cijeni su sadržane sve promjene koje su nastale od datuma vaše verzije koju trenutno imate pa do datuma zadnje tekuće verzije koju kupujete.

Ukupna cijena koštanja nadogradnje će biti ista bez obzira da li kupovali nadogradnju svake godine ili svake 3 godine, što je i u redu jer u oba slučaja dobivate iste promjene.


Usluga instalacije nadogradnje

Korisnici koji smatraju da je za njih instalacija nadogradnje prekomplicirana, pogotovo mrežna verzija, mogu zatražiti intervenciju Iposa da im se instalira nadogradnja. Cjenik intervencija je na linku https://ipos.hr/odrzavanje#intervencije