Instalacija programa

Instalaciju programa jednokorisničke verzije može obaviti korisnik koji ima najosnovnija znjanja o radu pod Windowsima. Kod instalacije mrežne verzije potrebno je  poznavanje određenih informatičkih termina, preporučujemo konzultaciju s osobljem koje je instaliralo mrežu ili s osobama koje se snalaze u toj problematici. Pogledajte Windows potrebne opcije.

Instalacija jednokorisničke verzije

Instalacija mrežne verzije 

Postupak registracije

Postupak otključavanja

Deinstalacija programa

Instalacija jednokorisničke verzije

Na webu na linku Preuzimanje datoteka - download se mogu skinuti dvije datoteke za instalaciju Ipos knjigovodstva:

1. Ipos_knjigovodstvo_inst.exe

2. Ipos_knjigovodstvo.zip

1. Ipos_knjigovodstvo_inst.exe

Klasična instalacija koja će instalirati sam program, Start izbornike, kratice na desktopu i dr. Nakon pokretanja instalacije samo potvrđujete preko tipke Dalje akcije koje program radi.

Rezultat instalacije je da je:
- kreiran direktorij C:\Program files\Ipos\Ipos knjigovodstvo (inicijalna postavka), unutar tog direktorija se nalazi program i svi podaci
- istovremeno je u Start izborniku kreiran folder Ipos knjigovodstvo sa kraticama do: programa knjigovodstvo.exe, helpa knjiga.chm, database servera nxServer.exe
- na desktopu je kreirana kratica (shortcut) Ipos knjigovodstvo kojom se pokreće program

2. Ipos_knjigovodstvo.zip

Ovo je datoteka sa već gotovom zipanom (sažimanje) instalacijom i dovoljno je samo raspakirati je u željeni direktorij. Preporučamo "d:\Ipos" tako da finalno stablo direktorija izgleda "D:\Ipos\Ipos knjigovodstvo".

Na kraju samo povučete shortcut sa programa "D:\Ipos\Ipos knjigovodstvo\knjigovodstvo.exe" na desktop i pokrenete program.

Instalacija mrežne verzije

1. Prvo provedite postupak Instalacije jednokorisničke verzije isključivo samo na glavnom računalu serveru

Program se i kod jednokorisničke i mrežne (višekorisničke) verzije instalira uvijek samo na jednom računalu kojeg zovemo server. Na serveru se može, a i ne mora raditi. Na ostala računala (radne stanice) se NE instalira program.

2. Postavite Write Share opciju na direktorij Ipos knjigovodstvo (zato što u programu postoje određene rutine za kopiranje i brisanje datoteka kao što su otvaranje i brisanje poslovnih godina i sl. kojima se kreiraju i brišu direktoriji i datoteke)

3. postavite Security opcije na taj direktorij (te opcije vam neće biti dostupne ako je uključen "Simple file sharing" kojeg možete isključiti u Windows Exploreru>Tools>Folder options>View)

4. Podesite Windows Firewall i Antivirusni program tako da ne blokiraju pokretanje programa "...\Ipos Knjigovodstvo\knjigovodstvo.exe" i "...\Ipos Knjigovodstvo\Server\nxServer.exe"

5. Automatsko podešavanje ipos.ini konfiguracijske datotekekoja se nalazi u istom direktoriju gdje i program knjigovodstvo.exe (služi za postavljanje nekih sistemskih opcija u programu) :

- na RADNOJ STANICI izvucite shortCut (kraticu) koja gleda na knjigovodstvo.exe na server računalu i pokrenite program.

Napomena: u ovom trenutku još ne smijete imati pokrenut program nxServer.exe.

- u programu Ipos knjigovodstvo u meniu Sistem>Mreža pokrenite opciju Upisivanje podataka u ipos.ini za mrežni rad, preko te opcije bi se automatski trebale upisati opcije za putPodaci i remoteServer u datoteci ipos.ini

(Ručno postavljanje ipos.ini ako ne prođe automatski način je sljedeće: pronađite datoteku Ipos.ini (u ...\Ipos\Ipos knjigovodstvo na serveru) i u redu "RemoteServer=" dopišite riječ "true", ako želite raditi i na serveru i na stanicama u Ipos.ini datoteci dopišite u redu "PutPodaci=" UNC putanju do programa npr. \\Server\c\Program files\Ipos\Ipos knjigovodstvo, u ipos.ini datoteci se nigdje ne stavljaju navodnici bez obzira na blankove)

6. U meniu Sistem>Mreža uključite opciju za MREŽNI RAD, nakon toga izađite iz programa

7. Prije pokretanja programa sa bilo koje stanice, na SERVERU pokrenite database server program NXServer.exe koji se može pokrenuti kao servis ili kao program. Pogledajte Instalaciju programa za naprednije

8. Na stanicama postavite shortcut (kraticu) na program 'knjigovodstvo.exe' koji se nalazi na dijeljenom (share) disku na serveru, oba polja Target i Start in u shortcut-u moraju biti popunjena s UNC imenom programa i putanjom do programa.

NAPOMENA: mrežni rad treba biti preko TCP/IP protokola.

 

Nakon instalacije program je tzv. probnom modu, registrirani korisnici koji su kupili program i dobili registracijsku datoteku i ključ trebaju:

kako bi se maknula ograničenja probnog moda.

 

Za sve eventualne probleme kod pokretanja programa pogledajte Rješenje problema kod pokretanja programa u mreži

 

Postupak registracije:

 

Ako želite provjeriti podatke o registraciji u programu to možete učiniti u meniu Program>Registracijski podaci

 

Postupak otključavanja:

Svi registrirani korisnici su mailom dobili svoje "Korisničko ime" (user name) i "Lozinku" (password) za pristup zaštićenom dijelu weba na kojem mogu sami kreirati ključeve za otključavanje programa. (naziv maila je "Ipos dostava osobnog korisničkog imena i lozinke").

Postupak otključavanja:

- na webu www.ipos.hr u gornjem meniu odabrati Korisnici>Otključavanje programa Ipos knjigovodstvo

- otvoriti će se prozor u kojem ćete prvo upisati "Korisničko ime " i "Lozinku" kako bi vas program pustio u zaštićeni dio weba

- nakon uspješno upisane lozinke otvara se prozor za otključavanje u kojem ćete moći upisati identifikacijski broj i na osnovu njega dobiti na svoj mail ključ za otključavanje programa

Da biste mogli otključati program u verziji programa treća znamenka ne smije biti 0, ako je treća znamenka nula radi se o probnoj verziji, u tom slučaju vjerovatno nećete niti vidjeti identifikacijski broj. Npr. probna verzija 12.2.0, registrirana 12.2.1

Izađite iz programa i ponovo uđite da bi se promjene stavile u funkciju, detaljnije Postupak otključavanja

 

Deinstalacija programa

Ako ste radili klasičnu instalciju u Windowsima provedite niže navedeni postupak, ako ste samo raspakirali gotovu instalaciju potrebno je samo obrisati cijeli direktorij Ipos knjigovodstvo.

Vjerovatno će nakon instalacije ostati datoteka koje nisu obrisane, jer su naknadno kreirane. Uputa: jednostavno obrišite kompletan direktorij IPOS knjigovodstvo (ili kako ste mu promijenili ime).

 

 

Copyright © IPOS 1992-2023.